Pagina's

dinsdag 12 juni 2012

Artikel Jan


[11 juni 2012]
Pelgrim Jan in Spanje



Jan Vandenbussche, onze kranige Compostellaganger, heeft na 41 dagen stappen, op zondag 10 juni, in uitstekende gezondheid de Spaanse grens bereikt. Na een 'zondagse' wandeling van 28 km belandde hij in het Spaanse Roncesvalles, een Baskische bergdorpje op 950 meter boven de zeespiegel van amper 27 zielen. Dit dorpje ademt geschiedenis want het is hier dat de beroemde 'slag van Ronceveaux-Pas' in 778 plaatsvond, een strijd tussen de Basken en Karel de Grote waarbij Ridder Roelant sneuvelde. Dit wapenfeit leidde tot het Roelantslied, een middeleeuwse heldenroman.
Maar nu terug naar ónze held Jan: volgens wat we in de blog die zijn nichtje Valerie opzette en getrouw bijhoudt kunnen lezen is hij fysiek in opperbeste conditie en is de moraal prima. De teller staat nu ongeveer op 1200 km.
Bij het lezen van de blog (link rechts hiernaast) merk je op dat totnogtoe een slaapplaats vinden het moeilijkste en soms het meest stresserend voor hem was.
De eerste nacht (in Rollegem) bij familie. De volgende dagen moest Jan vaak in een Chambre d'Hôtes overnachten (8x). Verder vond hij een bed in een klooster (2x), in een pastorij (2x), bij particulieren (7x). Soms moest hij bij gebrek aan een goedkoper alternatief in een hotel overnachten (4x). Ergens onderweg vond hij een zelfs een slaapplaats in de kleedkamer van een plaatselijke voetbalploeg en in een caravan op een camping. Enkele etappes vóór de Spaanse grens sliep hij in de kleedkamer van een arena voor stierengevechten!
Nu in Spanje zal het vinden van een slaapplaats een fluitje van een cent zijn want nu kan hij van adres naar adres stappen waar na iedere etappe Jan een rustplaats kan vinden in een refugio. Dit zijn zeer eenvoudige onderkomens langs de camino (bedevaartsweg) en enkel te gebruiken door pelgrims. Hiervoor betaalt de pelgrim een kleine vastgestelde bijdrage. Soms vraagt men enkel een vrijwillige bijdrage de zogenaamde 'donativo'. Als Jan zijn ritme kan doorzetten en dagtochten kan blijven maken van rond de 25 à 30 km komt hij over 35 dagen in Santigo aan. Eerst nog de rest van de Pyreneeën bedwingen en dan door het bloedhete, stofferige Spaanse hoogplateau.
Goeie moed Jan!


Bron: http://www.hulste.info/

1 opmerking:

philippe soens zei

hallo

ik volg met veel belangstelling en verwondering de tocht van jan.hopelijk blijft alles goed met hem en kan hij zijn grote droom waarmaken,chapeau.
heel leuk dat we alles kunnen volgen via de blog,merci

bakker soens